maanantai 17. joulukuuta 2012

Rallytokokokeessa - Competing in rally-obedience

Lauantaina suuntasin Mortin ja Yodan kanssa Kempeleseen, jossa vaihdoimme kyytiä ja aloitimme Annen ja hänen koiriensa Ellin ja Mantan kanssa matkan Kannukseen. Matkan kohteena oli "virallinen" rally-tokokoe. Hui! En edes muista milloin viimeksi olisin osallistunut mihinkään kokeeseen tai kilpailuun koirien kanssa. No, näyttelykehissä toki olen pyörähdellyt, menneenä kesänä jopa useasti.

Matka kului rattoisasti jutellen ja olimme hyvissä ajoin perillä. Kahvittelun jälkeen kävimme ilmoittautumassa saapuneiksi. Osallistuimme kumpikin koirinemme alokasluokkaan. Katselimme rataa kisa-alueen reunalta saamatta siitä mitään tolkkua. Sitten saimme tietää, että ratapiirros oli jo seinällä nähtävänä. Kun katsoin sitä, tajusin, että vau, voisin saada hyväksytyn tuloksen kummankin koiran kanssa! Ei mitään meille pahoja kylttejä. No, tietystihän sitä itse pystyisi helpostikin mokaamaan, vaikka rata helpolta tuntuisikin.

Annella ja Mantalla oli starttinumero 2. En juuri ehtinyt heidän suoritustaan katsoa, koska keskityin Morttiin, jonka vuoro oli heti Mantan jälkeen). Mortti oli sopivasti innokas, ei haukkunut, mikä voi olla sen innokkuudessa huono puoli. Lähtöluvan saatuamme aloitimme suorituksemme. Radan kolmanneksi viimeisellä kyltillä mietin, että onko tässä mitään järkeä: me ajamme yhteensä melkein 5 tuntia viipyäksemme radalla reilun puolitoista minuuttia. No okei, koska kisasimme kumpikin kahdella koiralla, niin kaksi kertaa tuon ajan. Kun lopetimme suorituksemme, tuomari kommentoi sanoen: "Hyvä." Minä olin aivan samaa mieltä, joten Mortille palkkaa ja kehän reunalle odottelemaan Yodan suoritusvuoroa.

Ennen Yodan vuoroa kehän reunalla kaksi lapsukaista villiintyi täysin. He riehuivat, hyppivät ja kiljuivat. Sanoin jo Annelle, että jos lapset remuavat siinä vielä Yodan suoritusvuoron aikana, huomautan heille asiasta. Yoda tuntui olevan loistavassa vireessä ja unohdin riehuvat lapset. Yoda oli oikein iloinen pikkukoira, joka halusi vain tehdä! Vuorollamme menimme radalle. Mitään suurta virhettä en radalta huomannut ja mietin vain, että voiko tämä olla näin helppoa? Jälleen tuomari totesi meille, että hyvä. Koska Yodan vire oli aivan huippu, juoksin nopeasti palkkaamaan sen. Annen ja Ellin vuoro oli luokan toiseksi viimeisenä ja he tekivät aivan loistavan suorituksen.

Kun viimein oli aika kertoa tulokset, tuomarin sanoma: "Kaikki koirakot saivat hyväksytyn tuloksen" kirvoitti iloisen ilmeen kaikkien osallistujien huulille. Meillä kummallakin tavoite oli sillä täytetty! Jes! Hyväksytty tulos on rally-tokossa tulos, jonka pistemäärä on vähintään 70 (maksimipistemäärä on 100). Luokkanousuun (ja koulutustunnukseen, joka on vielä epävirallinen) tarvitaan kolme hyväksyttyä tulosta. Tuomari alkoi luetella luokkamme tuloksia käänteisessä järjestyksessä: 71 pistettä - ei meistä kumpikaan, 85, 88 eikä vieläkään. Anne ja Manta saivat 89 pistettä ja he olivat 14. (18 osallistujaa). Viimein sanottiin minun ja Mortin nimet: 93 pistettä ja 5. sija! Uskomatonta! Ja Yodan kanssa olin heti seuraavana, 95 pisteellä (Yodan arvostelulomakkeessa vielä maininta: hyvä häiriön sieto)! Anne ja Elli pääsivät palkintopallille saakka: heille 97 pistettä ja toinen sija. Nyt Yodalla sekä Anne koirilla kummallakin on jo kaksi hyväksyttyä tulosta alokasluokasta.

Voin sanoa, että olimme "pikkuisen" onnellisia tuloksistamme ja kotimatkan liisimme muutama metri tien pinnan yläpuolella :)

// On Saturday I took part in a rally-obedience competition with both Mortti and Yoda. I cannot recall when I had been to any test with the dogs for the last time. I have just entered a show ring every now and then. We travelled 2,5 hours to be in the test ring for about 1,5 minutes (I made it of course twice because I had two dogs with me) and the same way back home. Does not sound very rational, does it?

We made great results in the beginners' class: Mortti got 93 points out of 100 and was 5th (18 participants in our class) and Yoda 95 points and she was 4th. So the both were well qualified (the result has to be at least 70 points for that), Yoda has now two "legs" (three are required to get a title and go to the next class) and Mortti got his first one.

I am very happy about my talented black poodles :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti