sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Meidän koirien ruokinta

Mitä olen toisten koiraihmisten blogeja seurannut ja sellaisten kanssa jutellut, niin täytyy sanoa, että meillä on aika hieno tilanne koirien ruokinnan suhteen: kaikki koirat syövät ja voivat syödä ihan samaa ruokaa! (*kop kop*, minäkö taikauskoinen?). Muutama koira tosin saa ruuan seassa jotain lisiä, mitä kaikki eivät saa.

Ruokinnan perustana meillä on Vom og hundemat:in loistava liharuoka, tästä pääasiassa ruoka nimeltään #25, mutta myös saman valmistajan broileria on hyvä tovi syöty. Meidän koiramme syövät siis raakaruokaa. Meillä asuvalle koiralaumalle annan tällä hetkellä yhteensä noin kilon lihaa päivässä, Tito saa tahollaan n. 200 grammaa. Lihaan sekoitan korkeintaan 1/3 lihan määrästä jotain muuta, esim ihmisten ruuasta jäävää, koirille soveltuvaksi katsomaani osuutta (yleensä kaikki käy ;)) kuten puuroa, riisiä, tai blenderillä mössöksi ajettua keittoa tai salaattia. Kaikille koirille annan lähes päivittäin biotiinilisää sekä merilevää. Kumpikin on peräisin suoraan ponin säkistä tai purkista. Tässä vuosien saatossa olen oppinut, että hevosten rehut ovat paaaljon koirien vastaavia edullisempia. Kunhan vain katsoo, ettei niissä ole ksylitolia tai vastaavaa, niin sopivat ainakin meidän koirille. Tai eivät nuo ainakaan ole valittaneet :) Meillä koirat saavat pääruokansa illalla, jolloin teen niille liha- ja jotain sekoituksen valmiiksi. Siitä "säästän" aina (tai yleensä) vähän seuraavaksi aamuksi, jolloin saavat pienet ruoka-annokset. Toki minulla tavallisesti on noita Vom:in ruokia sen verran pakasteessa (joskus jopa 100 kg), että voin tarvittaessa sulattaa aamuruoaksi vaikkapa 500 g pötkön.

Jaan koirille ruuan aina samassa järjestyksessä oleviin kuppeihin: ylhäältä vasemmalta Hessu, Mortti, Yoda tai Leya (Yoda saa kupin, jossa on silmämääräisesti arvioiden vähemmän ruokaa). Alhaalla vas Pimu, (sitten on Titon kupin tyhjä paikka silloin kun Tito on Ronjan luona) ja Leya tai Yoda. Ensimmäisessä kuvassa lihan lisukkeena on vegaaniseen tyyliin valmistettua shepherd's pieta.


Alla olevassa kuvassa lihan joukossa on pellavansiemenrouhetta (sekin suoraan ponin säkistä). Sitä laitan lihan sekaan hyvin turvotettuna silloin kun mitään muuta ei ole. Lähinnä, koska Yodan maha ei oikein toimi, jos se saa pelkkää lihaa. Toisaalta pellavansiemenrouheessa on myös hyviä rasvahappoja, joten ehkä siitä on silläkin tavalla hyötyä. Harmi, että alempi kuva on huono(mpi)laatuinen, mutta pointti kuvilla on lähinnä, että koska lihan määrä koirien ruuassa on aika suuri, ruuat näyttävät jotakuinkin samalta.


Toisinaan muut koirat paitsi Hessu saavat iltaruokansa luina. Nuo kaikki (myös Hessu) rakastavat luita! Tai no, Yoda ehkä söisi mieluummin jotain kuningatarruokaa, mutta kyllä sillekin luut kelpaavat. Alla Titon tyylinäyte luun syömisestä uudelta vuodelta.

Sitten tämän hetkiset koirakohtaiset lisät. Hessu saa jatkuvasti kuvassa olevaa B-vitamiinivalmistetta. Kuten kuvasta näkyy, sekin on hevosvalmiste, mutta saman valmistajan samaa tuotetta myydään myös koirille - pienemmässä purkissa ja kalliimmalla vertailuhinnalla. Syksyllä Hessu liikkui huonosti, sillä oli selkeästi katkos hermojen viestinnässä taka- ja etuosien välillä. Yhtäkkiä muistin, että jo vuosia, oikeasti vuosikymmeniä sitten, eräs eläinlääkäri ohjeisti antamaan silloiselle vanhalle koiralleni B-vitamiinilisää hermoston toiminnan tukemiseksi. Joten ostin tuon pullon, enkä kyllä B-vitamiinistä Hessun kohdalla tule luopumaan: Tällä hetkellä Hessu ravaa ja liikkuu kuin nuoret koirat (ja taas: *kop kop*). Myös Mortti saa toisinaan B-vitamiinia, lähinnä kuureina. Hessu saa myös taas J&V:n nivelravinnetta. Syötin tuota samaa Hessulle pari purkkia viime keväänä, mutta en nähnyt muutosta missään, niin sen antaminen on jäänyt, mutta viime viikolla ostin taas purkin. Tätä toki saa myös Mortti kuurimuotoisesti, samoin ainakin Yoda. Viimeinen lisä on kylmäpuristettu rypsiöljy, jota saavat muutaman millin päivässä tällä hetkellä Mortti ja Pimu. Kun tuo pullo loppuu, kuvaan tulee kylmäpuristettu rapsiöljy. Näitä annan niiden sisältämien hyvien rasvahappojen vuoksi.


Tällä hetkellä yritän myös syöttää tyhjäksi tavallista rypsiöljypulloa, jonka sain töistä. Ongelma on vain, että tuo Vom:in #25 on jo sen verran rasvaista ruokaa, että pitää olla varovainen rasvan kanssa, että koirat eivät lihoisi.

Näillä eväillä meillä on menty nyt toista vuotta ja olen ollut todella tyytyväinen! Välillä olen antanut koirille jonkin verran kuivamuonaa (lähinnä aamuruokana aamukiireessä), mutta nyt sekin on jäänyt kokonaan pois. Koirat voivat hyvin (*kop kop*), jaksavat lenkkeillä ja treenata ja niiden mahat toimivat hyvin. Toivon, että homma jatkuu samalla tavalla eteenpäin!

Alla kuva koirien ruokahetkestä joltakin päivältä. Syömässä ovat vasemmalta Pimu, Leya ja etualalla Mortti. (Lasiastia on lattialla, koska se on ollut koirilla esipestävänä ;) ;))


Loppuun vielä kevennyskuvaksi täysin aiheeseen kuulumaton otos eiliseltä. Näin isä ja tytär (kyllä, kuvassa on kaksi koiraa!) nukkuivat, kun siivosin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti